ChatGPT's Results in English Language Testing of The Vietnamese National High School Graduation Examination

ChatGPT's answer (Câu trả lời)

Authors:

Xuan-Quy DAO, EIU, <u>quy.dao@eiu.edu.vn</u> Bac-Bien NGO, EIU

Prompt (Câu hỏi)

2021 Illustration Examination

ChatGPT Mar 14 Version

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet	Question 1: D. argu\underline{ed}
to indicate the word whose underlined part differs	
from the other three in pronunciation in each of the	Question 2: B. l\underline{a}te
following questions.	
Question 1:	
A. maintain\underline{ed}	
B. promot\underline{ed}	
C. requir\underline{ed}	
D. argu\underline{ed}	
Question 2:	
A. t argu\underline{a}ll	
B. l\underline{a}te	
C. s\underline{a}fe D. s\underline{a}me	
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet	Question 3: B. supply
to indicate the word that differs from the other three	11.5
in the position of primary stress in each of the	Question 4: C. industry
following questions.	
Question 3:	
A. achieve	
B. supply	
C. insist	
D. offer	
Question 4:	
A. tradition	

B. candidate	
C. industry	
D. customer	
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet	Question 5: D. isn't he
to indicate the correct answer to each of the following questions.	Question 6: B. were provided
Question 5: He's American,?	Question 7: A. about
A. won't he	Question 8: B. The hotter
B. didn't he	
C. doesn't he	Question 9: C. old red German
D. isn't he	Question 10: A. was watching
Question 6: The flood victimswith food and	Question 11: D. in spite of
clean water by the volunteers. A. provided	Question 12: A. by the time she retires
B. were provided	Question 13: A. Having handed in
C. were providing	Question 14: A. popular
D. provide	Question 15: C. turn down
Question 7: Many students are worriedthe	Question 16: A. tell
coming exam.	Overtion 17: A fee
A. about	Question 17: A. fee
B. on	Question 18: B. weather
C. from	Question 19: A. company
D. to	Caracas Syrus Consepany
Question 8:it is, the more uncomfortable we feel.	
A. Hotter	
B. The hotter	
C. Hottest	
D. The hottest	
Question 9: He was fascinated by thecar at the exhibition.	
A. red German old	
B. German old red	

G 11 1 G	
C. old red German	
D. old German red	
Question 10: Mikehis favourite program on TV	
when the lights went out.	
A. was watching	
B. is watching	
C. watched	
D. watches	
Question 11: My uncle lives a happy lifehis	
disability.	
A. because of	
B. because	
C. though	
D. in spite of	
_	
Question 12: Mrs Brown will have worked at this	
school for 30 years	
A. by the time she retires	
B. when she retired	
C. as soon as she had retired	
D. after she had retired	
Question 13:the report to the manager, she	
decided to take a rest.	
A. Having handed in	
B. Handed in	
C. To hand in	
D. Being handed in	
Question 14: This restaurant is with those who like	
Vietnamese food.	
A. popular	
B. popularly	
C. popularise	
D. popularity	
- · L - L - L - L - L - L - L - L - L -	

Question 15: Tom's brother asked him to.....the music so that he could sleep. A. close down B. go up C. turn down D. stand up Question 16: When Linda was little, her mother used to....her a bedtime story every night. A. tell B. speak C. say D. talk Question 17: Students from other schools have to pay a small to join the club. A. fee B. fare C. wage D. salary Question 18: As the season turns from spring to summer, some people feel a bit under the.... and can't concentrate fully on their work. A. storm B. weather C. climate D. rain Question 19: James had a cosy birthday party at home last Friday in the.....of his close friends. A. company B. business C. atmosphere D. residence

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet	Question 20: B. beautiful
to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to	
the underlined word(s) in each of the following	Question 21: A. dream
questions.	
Question 20: It's great to go out on such a	
\underline{lovely} day.	
A. ugly	
B. beautiful	
C. old	
D. modern	
Question 21: Josh's \underline{ambition} is to	
become a successful businessman like his father.	
A. dream	
B. doubt	
C. pleasure	
D. patience	
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet	Question 22: A. untidily
to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to	_
the underlined word(s) in each of the following	Question 23: C. severely damaged
questions.	, , ,
Question 22: You should dress \underline{neatly}	
for the interview to make a good impression on the	
interviewers.	
A. untidily	
B. formally	
C. unfairly	
D. comfortably	
D. connortatory	
Question 23: The Covid-19 pandemic has	
\underline{taken} \underline{a}	
\underline\taken\underline\taken\\underline\taken\underline\tak	
country's aviation industry due to international	
travel restrictions.	
A. considerably benefited	
B. negatively changed	
C. severely damaged	
D. completely replaced	0 1 01 51
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet	Question 24: Tim is talking to Peter, his new
to indicate the option that best completes each of	classmate, in the classroom. ~ Tim: "How far is it
the following exchanges.	from your house to school, Peter?" ~ Peter:"About
	five kilometres." A. About five kilometres B. A bit
Question 24: Tim is talking to Peter, his new	too old C. Not too expensive D. Five hours ago
classmate, in the classroom.	
~ Tim: "How far is it from your house to school,	Question 25: Jack and David are talking about
Peter?"	taking a gap year. ~ Jack: "I think taking a gap year
~ Peter:""	is a waste of time." ~ David: "I don't quite agree.
A. About five kilometres	It gives gap-year takers a lot of valuable
B. A bit too old	experiences." A. I agree with you B. I don't quite
C. Not too expensive	agree C. It's right D. My pleasure
C. I tot too enpendite	-5.22 C. It b II bit D. Ivij pioubulo

D. Five hours ago

Question 25: Jack and David are talking about taking a gap year.

- ~ Jack: "I think taking a gap year is a waste of time."
- ~ David: "...... It gives gap-year takers a lot of valuable experiences."
- A. I agree with you
- B. I don't quite agree
- C. It's right
- D. My pleasure

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that bestfits each of the numbered blanks from 26 to 30.

THE BEST STUDENTS

According to most professors, mature students are ideal students because they are hard-working and become actively involved in all aspects of the learning process. The majority of mature students have a poor educational (26).....but they manage to do exceptionally well at tertiary level. (27).....many of them have a job and children to raise, they are always present at seminars and lectures and always hand in essays on time. They like studying and writing essays and they enjoy the class discussions (28).....take place. Consequently, they achieve excellent results. In fact, as they have experienced many of life's pleasures, they are content with their lives and this has a positive effect on their attitude, making them eager to learn.

On the other hand, despite their enthusiasm and commitment, mature students suffer from anxiety. The fact that they have made (29)....sacrifices to get into university puts extra pressure on them to succeed. Nevertheless, completing a degree gives mature students a sense of achievement, (30)....their confidence and improves their job prospects.

(Adapted from Use of English for All Exams by E. Moutsou)

Question 26:

- A. development
- B. background
- C. basement
- D. institution

Question 27:

- A. Although
- B. But

- 26. B. background
- 27. A. Although
- 28. C. where
- 29. C. much
- 30. B. boosts

C. So

D. And

Question 28:

A. whom

B. which

C. where

D. when

Question 29:

A. everv

B. another

C. much

D. many

Question 30:

A. arises

B. boosts

C. mounts

D. surges

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 31 to 35.

Marcel Bich, a French manufacturer of traditional ink pens, was the man turning the ballpoint pen into an item that today almost anyone can afford. Bich was shocked at the poor quality of the ballpoint pens that were available, and also at their high cost. However, he recognised that the ballpoint was a firmly established invention, and he decided to design a cheap pen that worked well and would be commercially successful.

Bich went to the Biro brothers and asked them if he could use the design of their original invention in one of his own pens. In return, he offered to pay them every time he sold a pen. Then, for two years, Bich studied the detailed construction of every ballpoint pen that was being sold, often working with a microscope.

By 1950, he was ready to introduce his new wonder: a plastic pen with a clear barrel that wrote smoothly, did not leak and only cost a few cents. He called it the 'Bic Cristal'. The ballpoint pen had finally become a \underline{practical} writing instrument. The public liked it immediately, and today it is as common as the pencil. In Britain, they are still called Biros, and many Bic models also say 'Biro' on the side of the pen, to remind people of their original inventors.

Question 31: B. From a Luxury Item to an Everyday Object Question

32: D. the ballpoint pens available were expensive despite their poor quality Question

33: D. useful Question

34: C. invention Question

35: C. pencils

Bich became extremely wealthy thanks to his invention, \underline{which} had worldwide appeal. Over the next 60 years his company, Societe Bic, opened factories all over the world and expanded its range of inexpensive products. Today, Bic is as famous for its lighters and razors as it is for its pens, and you can even buy a Bic mobile phone.

(Adapted from Complete IELTS Workbook by Rawdon Wyatt)

Question 31: What could be the best title for the passage?

- A. From Mobile Devices to Ballpoint Pens
- B. From a Luxury Item to an Everyday Object
- C. Ballpoint Pen's New Design For Better or Worse?
- D. Biros A Business Model in Britain

Question 32: According to paragraph 1, Marcel Bich was shocked because......

- A. a cheap pen could be designed with great commercial success
- B. a firm was not established to produce highquality ballpoint pens
- C. most people could not afford such a firmly established invention
- D. the ballpoint pens available were expensive despite their poor quality

Question 33: The word "practical" in paragraph 3 is closest in meaning to.....

- A. accurate
- B. traditional
- C. sharp
- D. useful

Question 34: The word "which" in paragraph 4 refers to......

- A. factories
- B. company
- C. invention
- D. range

Question 35: According to the passage, which of the following is NOT mentioned as products of Bich's company?

- A. mobile phones
- B. lighters
- C. pencils
- D. razors

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 36 to 42.

A study was set up to examine the old marriage advice about whether it's more important to be happy or to be right. Couples therapists sometimes suggest that in an attempt to avoid constant arguments, spouses weigh up whether pressing the point is worth the misery of marital \underline{discord}. The researchers from the University of Auckland noticed that many of their patients were adding stress to their lives by insisting on being right, even when it worked against their well-being.

The researchers then found a couple who were willing to record their quality of life on a scale of 1 to 10. They told the man, who wanted to be happy more than right, about the purpose of the study and asked him to agree with every opinion and request his wife had without complaint, even when he profoundly didn't agree. The wife was not informed of the purpose of the study and just asked to record her quality of life.

Things went rapidly downhill for the couple. The man's quality-of-life scores fell, from 7 to 3, over the course of the experiment. The wife's scores rose modestly, from 8 to 8.5, before she became hostile to the idea of recording the scores. Rather than creating harmony, the husband's agreeableness led to the wife becoming increasingly \underline{critical} of what he did and said (in the husband's opinion). After 12 days he broke down, and the study was called off because of "severe adverse outcomes."

The researchers concluded, shockingly, that humans need to be right and acknowledged as right, at least some of the time, to be happy. \underline{They} also noted this was further proof that if given too much power, humans tend to "assume the alpha position and, as with chimpanzees, they become very aggressive and dangerous." It is often said that there can be no peace without justice, and that's true of domestic sphere.

Obviously the results are to be taken with extreme caution, since this was just one couple with who-knows-what underlying issues beforehand. But the study's chief author, Dr. Bruce Arroll, maintains that the question of happiness vs. rightness, theoretically, could be settled by scientific inquiry

Question 36: Which best serves as the title for the passage? The correct answer is C. Marriage Experiment: It's Better to be Right than Happy.

Question 37: The word "discord" in paragraph 1 is closest in meaning to... The correct answer is A. disagreement.

Question 38: In paragraph 1, the study was conducted in order to..... The correct answer is B. test an old piece of advice on marriage.

Question 39: The word "critical" in paragraph 3 is closest in meaning to...... The correct answer is B. disapproving.

Question 40: The word "They" in paragraph 4 refers to..... The correct answer is D. humans.

Question 41: Which of the following is NOT true, according to the passage? The correct answer is B. It was anticipated that studies of this kind will ultimately lead to divorce among the subjects.

Question 42: Which of the following can be inferred from paragraph 5? The correct answer is A. The findings of the study are inconclusive due to its limited sample.

with a wider sample. "This would include a randomized controlled trial," he says. "However, we would be reluctant to do the definitive study because of the concern about divorce."

(Adapted from https://healthland.time.com)

Question 36: Which best serves as the title for the passage?

- A. Expert Advice: It Pays to be Kind rather than to be Right
- B. It's Worth Listening to Experts for a Happy Marriage
- C. Marriage Experiment: It's Better to be Right than Happy
- D. It Makes Sense to Avoid Marriage Conflicts

Question 37: The word "discord" in paragraph 1 is closest in meaning to......

- A. disagreement
- B. status
- C. understanding
- D. disloyalty

Question 38: In paragraph 1, the study was conducted in order to.....

- A. illustrate how to live a happier life
- B. test an old piece of advice on marriage
- C. find out the best advice for couples
- D. see if people are happy in their marriage

Question 39: The word "critical" in paragraph 3 is closest in meaning to.....

- A. agreeable
- B. disapproving
- C. unequal
- D. encouraging

Question 40: The word "They" in paragraph 4 refers to.....

- A. researchers
- B. results
- C. chimpanzees
- D. humans

Question 41: Which of the following is NOT true, according to the passage?

- A. The woman in the study was kept in the dark about its aim.
- B. It was anticipated that people need to be regarded as right to be happy.
- C. Having too much power in hand may lead to aggression among people.

D. In domestic sphere, peace can hardly be maintained without justice. Question 42: Which of the following can be inferred from paragraph 5? A. The findings of the study are inconclusive due to its limited sample. B. Studies of this kind will ultimately lead to divorce among the subjects. C. Further research on the issue will definitely be conducted with a larger sample. D. The researchers are willing to continue the study despite its bad influence. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet Question 43: Yesterday morning, Joe arrived late to indicate the underlined part that needs correction for school for the first time. B. arives -> arrived in each of the following questions. Question 44: In different parts of the world, elephants are still hunted for their ivory tusks. D. Question 43: Yesterday morning, Joe arrives late for school for the first time. its -> their A. morning B. arives Question 45: It is essential to provide high school C. school students with adequate career orientation, so they can make more informed decisions about their D. first future major. No correction needed. Question 44: In (A) different parts (B) of the world, elephants (C) are still hunted for (D) its ivory tusks. A. different B. of C. are D. its Question 45: It is (A) essential to provide high school students with adequate career (B) orientation, so they can make more (C) informative decisions about their future (D) major. A. essential B. orientation C. informative D. major Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions. Question 46: She last visited her home country ten years ago. A. She hasn't visited her home country for ten B. She didn't visit her home country ten years ago. C. She has visited her home country for ten years. D. She was in her home country for ten years.

Question 47: "I'll help you with the washing-up, Mary," he said.

- A. He admitted helping Mary with the washing-up.
- B. He denied helping Mary with the washing-up.
- C. He promised to help Mary with the washing-up.
- D. He refused to help Mary with the washing-up.

Question 48: It's necessary for you to drink enough water every day.

- A. You should drink enough water every day.
- B. You may drink enough water every day.
- C. You needn't drink enough water every day.
- D. You mustn't drink enough water every day.

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best combines each pair of sentences in the following questions.

Question 49: His parents are away on holiday. He really needs their help now.

- A. As long as his parents are at home, they will be able to help him.
- B. He wishes his parents were at home and could help him now.
- C. If his parents are at home, they can help him now.
- D. If only his parents had been at home and could have helped him.

Question 50: He finally contracted the disease. He was aware of the importance of preventive measures only then.

- A. But for his awareness of the importance of preventive measures, he could have contracted the disease.
- B. Hardly had he been aware that preventive measures were essential when he contracted the disease
- C. Not until he was aware of the importance of preventive measures did he contract the disease.
- D. Only after he had contracted the disease was he aware that preventive measures were essential.

Question 46: A. She hasn't visited her home country for ten years.

Question 47: C. He promised to help Mary with the washing-up.

Question 48: A. You should drink enough water every day.

Question 49: B. He wishes his parents were at home and could help him now.

Question 50: D. Only after he had contracted the disease was he aware that preventive measures were essential.